FUTBOL

Bile bile lades: Tarihi bir sınav başlıyor

Son iki sezonun şampiyonu Galatasaray, Young Boys'a elenerek Şampiyonlar Ligi'ne play-off aşamasında veda etti.

Abone Ol

Yazarlarımızdan Gökhan Kılıç, Galatasaray teknik direktörü Okan Buruk'la ilgili tespitlerde bulundu.

Takımımızın Young Boys eşleşmesi ve son 2 aylık sürecinin özeti için daha başka bir başlık bulamadım. Tam anlamıyla bile bile lades idi bu sürecin özeti. 4-2-3-1 veya 4-4-2, 4-3-3 dizilişin bir anlamı yok. Bir Avrupa kupası maçı oynuyorsanız deplasman veya içeride fark etmez Ziyech, Kerem, İcardi, Batshuayi, Sara, aynı anda sahada ise o maçtan net bir performans almanız pek mümkün gözükmüyor. Bundan sonra da olmayacak. Çünkü taşınması gereken oyuncular bunlar. Aslında şunu anlamamız ve anlatmamız lazım. Ne kadar forvetle oynarsak o kadar gol atarız anlayışı ile bir yere varılmaz, bunu ne zaman anlayacağız acaba. Mesela son oynadığımız Young Boys maçı. Top kendisinde iken 3-5-2 dizildi sahaya Young Boys.. Biz de 4-2-4 gibi kaldık merkezde 2 oyuncu. 3-5-2 dizilince 3 tane oyuncu fazla oldular orta sahada. Sara kafasını kaldırdığı her an başında 3 kişi gördü. Merkezi kaybedince oyuna hakim olamıyorsunuz. Çünkü Avrupa futbolu Fizik kalite üzerine kurulu. Yetenek ile Fizik kalite birbirine geçti artık. Geçen sene Sparta Prag eşleşmesi ve Fenerbahçe maçından beri bu belirgin şekilde ortadaydı. Takım fizik kalite olarak geri gidiyor. Buna önlem alınmalıydı, geri gitmesi normal, çünkü herkes 1 yaş daha yaşlanıyor. Ancak oturmuş kadro klişesi bazı şeylerin üstünü örttü sanırım. Galatasaray fizik kaliteye yatırım yapmalı. 

YANLIŞ 11 DOĞRU DEĞİŞİKLİKLER

Young Boys maçını ele alırsak son oynadığımız maç olması sebebiyle. Çıkan kadro ne kadar yanlışsa değişiklikler o kadar doğruydu. Zaten yanlış kadro çıkarınca doğru değişikliği otomatik olarak yapıyorsunuz. Berkan hamlesi ile Savunmada 3'lü kaldık ve Hem yüksek toplarda hem de savunma aksiyonlarında toparladık ilk yarıya göre. Demirbay, Mertens hamlesi ile de topa sahip oldu. 45-75 arası rakibin olağanüstü bir atağı yok. Burada da panik baş gösterdi ve skoru üretemedik. "Çok cesur bir kadro. Oyun içinde topa sahip olmak, oyunu kontrol etmek, topun yönünü hızlı çevirmek en büyük amacımız olmalı" diye yazmıştık maç öncesi analizde X sayfamızda. Hiçbirini yapamadık. Aslında sinyalini de vermiştik de maalesef iş işten geçmişti. 

KENDİNE GELMELİ

Sonuç olarak Şampiyonlar ligi şansını kaybettik. Ligde Hatay maçını son dakikada kazandık. Hoca kendine gelmeli, Şu merkezi boşaltma inadından vazgeçmeli. Rakipler artık oyunu ezberlediler. Bire bir baskı yapınca Galatasaray'ın oyun kuramadığını veya sahadaysa Nelsson'a oyun kurdurarak etkinliği azaltma stratejisinin nasıl işlediğini fark ettiler. Çünkü hazırlık maçlarında da gördük bunu Galatasaray’la karşılaşan takımların hepsi gerçekleştirdikleri hızlı hücumlarla bize çok zorlu anlar yaşattılar. Galatasaray geçiş savunması konusunda oldukça kötü bir sınav veriyor şu ana kadar. Young Boys maçında da 3 oyuncu fazlalığı ile çok net geçiş şansları buldular. Transfer hamlesiyle mi olur, formasyon değişikliği ile mi olur, anlayışta bir değişiklik ile mi olur orasına hoca karar verecek. Çünkü yapısal sorunları var takımın. Hocanın istediği talep ettiği oyun Atletizm ile olur ancak. Galatasaray ağır hücum etme ve merkezi boşaltmanın sancılarını çekiyor. Takım içinden veya dışından bir çözüm bulunmalı. Okan hoca için büyük şans Galatasaray. Hoca için tarihi bir sınav başlıyor. Futbolda dün yoktur. Eğer bu sınavdan geçerse Türk Futbolunun yeni İmparatoru'nu saygı ile selamlarız. Yoksa hali hazırda bekleyen bir İmparator var...

Yazarı Twitter'dan takip edin: Gökhan KILIÇ

{ "vars": { "account": "UA-10790637-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }